Review of Velikden Cup 2011

Завършиха международните 4-дневни състезания за купа “Великден” 2011, които се проведоха около град Търговище. Организаторите от местния клуб Вариант 5 направиха един невероятен празник на ориентирането паралелно с най-големия Християнски такъв – Великден. Много добре организирани финални арени – като се започне от добре подредения паркинг и се премине през коментатора, музиката, атмосферата, рекламните пана, своевременното представяне на информация, професионалното “капанче” за хапване и пийване, културната програма и се завърши до самите карти, маршрути и разбира се награди, за които определено си струваше всяка капка пот. За капак на всичко положително, времето също беше прекрасно и много от състезателите се върнаха с хубав (или леко болезнен) тен по домовете си.

Първият състезателен ден от надпреварата беше нововъведената дистанция – One Man Relay, в която участниците стартират масов старт и състезанието е много динамично. Районът, който организаторите използваха за този старт беше точно до село Баячево. В доста от възрастовите групи местата на подиума се разпределиха в последните няколко стотин метра, което допълнително увеличи зрелището на финалната арена. Победители в елитните групи станаха Кирил Николов (Бегун) и Вероника Миною (Румъния), следвани съответно от Иван Сираков (Вариант 5) – Николай Димитров (Браун тим) и Антония Григорова-Бургова (Ал. Логистикс) – Златимира Жечева (Академик).
Резултати One Man Relay

Вторият ден от купа “Великден” се проведе отново на район до село Баячево, но този път от другата страна на селото. Гората беше предимно с много голяма проходимост и видимост, а релефът – изцяло равнинен, което предразполагаше за много високи скорости. Така Спринтовата дистанция се превърна в много интересно състезание, защото привидно лесни точки се оказаха трудни, когато скоростта на предвижване беше по-висока. Финалната арена беше много добре разположена, а двете видими контролни точки внесоха емоции сред зрителите – много от състезателите не гледаха картите си и направиха малки или големи грешки точно там. Коментарът на Тодор Педев засилваше напрежението когато се разпределяха челните позиции и допринасяше за добрата атмосфера на финала. Победител в мъжката елитна група отново безапелационно стана Кирил Николов (Бегун), а Елеонора Николова (Узана) се наложи в женския елит в Спринта. Второто място при мъжете отново остана за Иван Сираков (Вариант 5), докато тройката този път допълни Петър Доганов (Елит-200 НСА). При жените втора стана Франциска Волеб (Швейцария) и трета за втори път – Златимира Жечева (Академик).
Резултати Спринт

Третият ден… Христос Воскресе! Средната дистанция се проведе близо до село Великденче, където гората беше много чиста и приятна за бягане. Този път маршрутите бяха с доста повече изкачване от предните дни и умората в някои състезатели си пролича в края на маршрутите – зрителите можеха да следят състезателите от предпоследна точка до финала, което беше предимно в изкачване. Разбира се не липсваха и някои много силни и атрактивни финални метри от по-подготвените състезатели. Радио-контролата в средата на маршрутите предоставяше информация за това как всеки отделен състезател се движи по трасето и какви са шансовете му за краен успех. Много силно бягане и трета поредна победа инкасира в елитния клас Кирил Николов (Бегун), отново следван от Иван Сираков (Вариант 5), който също направи много силно бягане. Третото място този ден беше за Станимир Беломъжев (Елит-2000 НСА). При жените победата отново беше грабната от Елеонора Николова (Узана), плътно следвана от румънската националка Вероника Миною и Людмила Гоцева (Младост).
Резултати Средна

Последният, четвърти, ден беше дългата дистанция, която носеше точки за Световната ранглиста за Елитните групи. Районът на състезанието беше край село Росина, където отново организацията на финалната арена беше от най-високо ниво. Още след първите финиширали отзивите за “вътрешността” на състезанието бяха много позитивни – районът приятен, гората чиста, маршрутите достатъчно трудни и много интересни. Елитните групи имаха дълги и тежки маршрути, затова някои от не толкова подготвените състезатели бяха решили да бягат в Б-групите този ден. За сметка на това, някои от младите и перспективни състезатели от България и чужбина решиха да премерят сили с елита в този старт, защото той беше кулминацията на купа “Великден”, а някои от тях се целеха и в точките за Световната ранглиста. Състезателят от отбора домакин “Вариант 5”– Иван Сираков успя да прекъсне победната серия на Кирил Николов и спечели дългата дистанция с много силно бягане: “Радвам се, че спечелих този старт, защото направих много силно бягане и определено се наслаждавах на района и гората. Техническият ръководител Диан Бонев беше свършил работата си отлично – маршрутът беше много интересен – с няколко дълги отсечки, къси, технични, смяна на посоката и всичко, което можехме да искаме.”. Кирил Николов (Бегун) се задоволи с второто място след три поредни победи, докато румънецът Тамаш Богия допълни тройката в елитната мъжка група. При жените победителка стана румънката Вероника Миною, следвана от Людмила Гоцева (Младост) и Мая Недялкова (Елит-2000 НСА).
Резултати WRE Дълга

Заслужава да се отбележи и културната програма, която СКО “Вариант 5” организира “извън” състезанията – грандиозен концерт в петък вечер в Младежкия дом, банкета в събота вечер, за който интересът беше много голям и кувертите не стигнаха – бяха раздадени компаси от спонсорите на клубовете с най-много участници в “малките” групи, а също така много награди бяха разпределени и чрез забавната томбола. Състезанието нямаше да бъде такъв празник ако не беше подплатен с труда на всеки един от съдиите, започвайки с главния съдия Марк Летау и главния технически ръководител Диан Бонев и завършвайки с хората, които бяха на подкрепителните пунктове. Проявата беше възможна благодарение на нашите спонсори, за което сърдечно им Благодарим!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

Variant 5 ORIENTEERING CLUB

ONLINE ENTRIES

Entries are now OPEN!

Register HERE

Want an Event T-shirt 2024

Partners

Targovishte terrains

Here you can have an impression about the diversity of the terrains around Targovishte...

VelikdenCup on Facebook